Izgovoren organigram

Za spremembo bomo najprej začeli definitorno. Opredelili bomo tri ključne pojme.

Organigram

“Organizacijska shema je grafična ponazoritev organizacijske strukture. Nekateri namesto organizacijske sheme uporabljajo pojem organigram. Organizacijska shema prikazuje oddelke, delovne skupine in delovna mesta v organizaciji. Pojem se uporablja tudi za grafične prikaze različnih elementov določenega področja.”

Vir: Wiki

  1. izgóvor  -a m (ọ̑1. opravičilo, pri katerem se navadno ne navaja pravi, resnični vzrok: iskati, izmisliti si izgovor; najti primeren izgovor za popivanje; pog. vedno ima kak izgovor se izgovarja; ekspr. jalov, prazen izgovor; ekspr. sita je že njegovih večnih izgovorov / z izgovorom, da se ne počuti dobro, je odšel ∙ preg. izgovor je dober, tudi če ga pes na repu prinese v sili se izkoristi kakršnokoli opravičilo 2. oblikovanje glasov, besed z govorilnimi organi: jasen, razločen izgovor / zaznamovati izgovor / napisati besedo po izgovoru ♦ lingv. cerebralni izgovor; knjižni izgovorizgovor širokih samoglasnikov 
  2.      izgóvoren  -rna -o prid. (ọ̑nanašajoč se na izgovor: izgovorne značilnosti ♦ lingv. izgovorne in pisne dvojnice 

Vir: SSKJ

Torej, organizacijska shema ali organigram nam nudi temeljne informacije o organizacijski strukturi nekega področja. Iz dobrega organigrama je razvidno, kako so razdeljena področja dela ter tudi odgovornosti in povezanosti soudelženih v delovnem procesu.

Tisti, ki vsaj bežno spremljate delo DZ, veste, da ob vsem delu, ki ga opravljam, v tem letu še dodatno skrb, čas in energijo posvečam preiskovalni komisiji z uradnim imenom: “Preiskovalna komisija o ugotavljanju domnevnega pranja denarja in financiranja terorizma, jedrske proliferacije ter financiranja aktivnosti tujih obveščevalno-varnostnih služb v NLB d.d. ter domnevnega pranja denarja v Novi KBM d.d.”.

Veste tudi, da se je skozi NLB, prvo po velikosti od treh sistemskih bank slovenskega bančnega sistema, zavrtelo iranskega denarja v znesku trenutno ocenjenega stroška izgradnje 2. tira. Skozi NKBM, tretjo po velikosti od naših sistemskih bank, pa so  v obdobju petih let italijanski davčni utajevalci in kriminalne združbe oprale polovico te omenjene in predvidene cene 2. tira. Gre za podatke, ki so že pricurljali v javnost. In tudi to, kdo oziroma katera politična stranka tovrstne informacije posreduje medijem, ko in če jim odgovarja, tudi ni skrivnost.

Naloga parlamentarnih preiskovalnih komisij je ugotavljanje politične odgovornosti tovrstnih rabot, ob tem pa tudi razumevanje razlogov, zakaj in kako se je to lahko zgodilo. Predvsem gre za odgovor na vprašanje, a je zakonodaja “zgolj” zatajila ali pa je ob tem tudi neustrezna.

Ogromno je zadev, kjer se ne strinjam s trenutnim predsednikom države. A ima prav, ko je na preiskovalki rekel, da so v njegovi generaciji politikov in politik (na sceni je že 30 let, mimogrede) nekako mislili, da bodo ustanovili inštitucije in bodo delovale že same od sebe. To se seveda nikoli ne zgodil, saj inštitucije smo (predvsem) ljudje ter odnosi med nami.

Že ob samim zaslišanjih prič mi je pregoreval mobilni telefon, da o obvestilih na izključenih societalnih platformah, ki jih sedaj upravljajo Tete, sploh ne govorim. Običajno so šla sporočila od “norca se delajo iz vas!” preko “potrebujejo Bilobil” do “treba bi jih vse …”. Temu so sledila vprašanja in zgroženost, “zakaj nič ne naredite?”

Za potrditev suma kaznivega dejanja v predkazenskem postopku in nadaljevanje le-tega v kazenskem postopku v Sloveniji obstajajo drugi in drugačni organi, kar veste. Ti seveda budno spremljajo delo komisiji. Lahko pa preiskovalna komisija poda ovadbo.

Onkraj teh dejstev in “tehnikalij” pa bode v oči nekaj drugega. Dejstvo, da se celotna pričanja vedno znova izkažejo kot podajanje vročega kostanja. Ob tem se običajno prenaša tudi odgovornost na drugi organ ali (pod)oddelek v organigramu organizacijske sheme s katerim se predmetno ukvarja omenjena komisija, katere podpredsednik sem.

Če razložim na primeru. Z omejevalnimi ukrepi naj bi se ukvarjali na MF, a je bivši finančni minister dejal, da so za to bili kadrovsko podhranjeni. S proliferacijo se ukvarja MGRT, s pranjem denarja MNZ. Vse skupaj pa koordinira stalna komisija pri MZZ, katere koordinator ima še obilico drugega dela v opisu del in nalog. Ob tem pa imam še izpričano dokaj slabo sodelovanje, po izjavljanju na za javnost odprti seji preiskovalne komisije, med Uradom za preprečevanje pranja denarja in Banko Slovenije.

Porečete, saj ni res, pa žal je. Kje je ključna težava ustroja slovenske družbe in države po dobrega četrt stoletja samostojnosti?

Na osnovi sedaj že skoraj štiriletnega ukvarjanja s politiko v ožjem smislu lahko z vso analitično odgovornostjo rečem, da je ključna težava Slovenije izgovoren organigram.

Kaj to pomeni v ljudskem, vsem razumljivem jeziku?

Življenje in sobivanje smo si tako zakomplicirali, da se vedno lahko s prstom pokaže na nekoga drugega, ki naj bi bil vsaj odgovoren, če že ne kriv za vse. Mi pa smo vedno znova sveti božji nedolžni voleki.

Če je ta drugi povrh vsega še nastavljen za časa “njih” in ne “nas”, a potem pa smo sploh zmagali in lahko donijo fanfare na Tarči ali kakšni podobni oddaji. Novinarji se lahko vedno bolj derejo, muzika je lahko še bolj glasna, “naši” kurijo ljudi na Twitterju, “njihovi” odgovarjajo na FB, eni in drugi ter tretji pa počez bevskajo na recimo portalu MCC. Če nekdo želi analitično ter celostno in kritično razpravljati o zadevi, ga napadejo vsi po vrsti, ker, kaj pa se gre špilferderber! Samo, da je na poskok in da imamo vsi “prav”. V bistvu smo pa vsi gotovi, globoko gotovi.

Namesto, da bi končno zategnili uzde in ustavili konje ter pogledali, kdaj je neka godlja takšna kot pač je, ker sledeč organigramu in nametani zakonodaji sploh v praksi ne more delovati, kdaj pa je to posledica negativne kadrovske “iz naših kvot” izbire, kdaj pa je, žal dokaj pogosto, kombinacija obojega.

Dokler ne bomo tovrstnih prevladujočih praks presekali in s preciznostjo laserske operacije na odprtih možganih izrezali tovrstne razvojne cokle oz. rak rane, smo gotovi.

Za tovrstno nujno operacijo potrebujemo ljudi, ki razumejo perpleksnost modernega sveta. Ob tem morajo imeti tudi ušesa in oči, sposobnost poslušanja in uzrtja, ter ne zgolj usta in učinek gobezdala. Imeti morajo sposobnost prisluhniti ter vsebinsko razumeti raznolikost in prepletenost nekega konkretnega področja, vključno z vsemi deležniki ter njih interesi in pričakovanji.

Šele potem se, ob predpostavki zavedanja odgovornosti, državotvornosti in dejstva, ki ga rad izpostavi Milan Brglez, da je je demokracija tudi umetnost samoomejevanja, lahko začnemo resno pogovarjati in načrtovati organigrame, katerih osnovno izhodišče bo, KAKO SE NEKAJ DA NAREDITI. Organigrame, ki bodo temeljili na zaupanju in (so)odgovornosti, ne pa na večni izgovorih o odgovornosti in krivdi drugega.

Seveda pa osebe, ki bi to bile sposobne, ne rastejo kot hruške na drevesu. Te in takšne osebe je potrebno vzgojiti, izobraziti ob pomoči žlahtnih, izkušenih, modrih in dolgoživih mentoric in mentorjev.

In to ni misija nemogoče, to je nujna naloga nove politike. A te politike nikoli ne bo z novimi navideznimi vrečkami presenečenj in novimi všečnimi “Odrešeniki”.

V srčiki se politika ne razlikuje od kmetovanja. Ni blefiranja, je le premišljeno in odgovorno garanje, izhajajoče iz solidanrosti in pravičnosti. In ti, ki to bereš, si soodgovoren za ta nujni premik oz. po SSKJ revolucijo.

Ta se seveda vedno zgodi najprej v glavah. V izvedbi pa je potrebo še kako paziti, da se ne zgodi to, kar opozarja tisti znani grafit iz Aškerčeve v Ljubljani: “Kdo bo ukradel naslednjo revolucijo?”

revolúcija  -e ž (ú) 1. radikalna sprememba družbenih, ekonomskih, političnih odnosov, ki jo izvedejo napredne družbene sile

Vir: SSKJ

 

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s