Kdo je Franjo?

Franjo se je rodil leta 1969 v vasi Zilje v Beli krajini. Živi v Mariboru od leta 2007.

Dvajset let je na FDV raziskovalno deloval v Centru za prostorsko sociologijo, kjer se je ukvarjal s problematiko družbenega razvoja, vključno z metodologijami merjena razvoja in napredka, regionalnimi in urbanimi študijami, politikami in družbeno-prostorskimi vplivi informatizacije, razvojem mest in urbane infrastrukture ter kulturnimi geografijami.

Kolikor mu čas dopušča, se zadnja leta raziskovalno posveča analizi razvojnih politik, lokalni in regionalni ekonomiji, razvoju javnega potniškega prometa in stanovanjskim politikam, reformam lokalne samouprave ter sociologiji arhitekture in urbanizma.

V prostem času vedno bolj sledi modrosti, ki jo je izrekel nobelovec J. M. Coetzee: “Samota je blagoslov”.  Je partner, brat, sin, oče, prijatelj, znanec, sosed, predvsem pa Macolar.

Macolar je poimenovanje za moške iz njegove rojstne vasi, ki izhaja iz neke mitologizirane “čreva-na-plot” zgodbe, katere ozadje je izostanek fair-playa pri neki predhodni tovrstni berufi s strani fantov iz sosednje vasi. Naši fantje so jim s souporabo macol zgolj pokazali, kaj se zgodi, ko se ne držiš pravil igre. Poimenovanje Macolar pa kaže tudi na dejstvo, da je Franjo, ob siceršnji mešani ter žlahtni identiteti, ob ostalem tudi potomec Japodov.

Da fair-play ter javna raba uma v slovenski politiki žal ne veljata kaj dosti,  je v obdobju 1. 8. 2014 – 13. 6. 2022 spoznaval tako v novi kot stari levici v DZ.

Franjo je predvsem s knjigami in številkami obsedena, tuhtajoča in dokaj tečna oseba, ki vedno znova nekaj sprašuje ter celo pričakuje odgovore, katerim sledijo nova vprašanja in le tem …

V osebnih dokumentih ima zapisano: “Franc Trček”, identično kot preostalih deset oseb z identičnim imenom in priimkom v Sloveniji.

Je ljubitelj jadranja. Želi si, da bi nekdo v Sloveniji začel izdelovati malo finančno dostopno jadrnico, ki bi jo lahko prevažal na strehi ne prevelikega avtomobila in bi se deca skupaj s starši na nje naučila osnov jadranja. Osnov, ki bi jim še kako prav prišla v odraslem življenju, vključno z jadranjem proti vetru stereotipov, ki izvirajo iz neznanja in izostanka mišljenja.